Tandheelkundige aandoeningen

Tandheelkundige aandoeningenDe volgende tandheelkundige problemen worden door de tandartsen van De kiezel behandeld met verschillende technieken.

Kiespijn

Kiespijn is een vervelende aandoening die we snel willen verhelpen. Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld cariës (gaatjes), ontsteking in de tandwortels, doorkomende verstandskiezen en ontstoken tandvlees.

Oorzaak wegnemen. Soms is de pijn voortdurend aanwezig, zoals een zeurende of kloppende pijn. Soms kan kiespijn ontstaan door koud of warm eten en drinken. We zullen de oorzaak van uw kiespijn wegnemen zodat de kiespijn stopt. En we zullen proberen te voorkomen dat u snel weer kiespijn krijgt (preventie).

Cariës (gaatjes)

Gaatjes (cariës) ontstaan door tandplak en door de grote hoeveelheden suiker in frisdranken, vruchtensappen, koek en snoep en gefabriceerde levensmiddelen. De bacteriën in tandplak zetten suiker om in zuur die het tandglazuur aantast. En als het tandglazuur is aangetast kunnen gaatjes ontstaan is het zachtere tandbeen.

Voorkomen van cariës door regelmatig poetsen van uw tanden is de beste remedie. Daarnaast kunt u ook flossdraad, tandenstokers of ragers gebruiken. Maar als u toch gaatjes heeft zijn er mooie oplossingen mogelijk met composietvullingen of vullingen en inlays van keramiek.

Tandletsel

Bij een ongeval kan een stuk van uw tand beschadigen of afbreken. Het is ook mogelijk dat een volledige tand zal losraken. Als een hele tand losraakt of zelfs uit de mond is gekomen is het soms mogelijk om deze terug te zetten, maar dan moeten we snel ingrijpen. U heeft de meeste kans van slagen als de tand binnen een uur wordt teruggeplaatst.

Als een stukje van de tand is afgebroken, dan kunnen we het afgebroken deel weer mooi opvullen met composiet of porselein. En als u een hele tand bent kwijtgeraakt, dan kunnen we de ruimte opvullen met een brug of een implantaat.

Gebitsslijtage en tanderosie

Slijtage van tanden en kiezen is normaal, maar soms is gebitsslijtage zo sterk dat we moeten ingrijpen. U kunt minder goed kauwen (functionele afbraak) en uw gebit en mond gaan er minder goed uitzien (esthetisch verval).

Bruxisme behandelen met botoxOnze preventieve aanpak hangt af van de oorzaak van gebitsslijtage. Tanderosie kan bijvoorbeeld ontstaan door zuren in de mond, wat u kunt voorkomen door vaker te poetsen en te flossen.

Botox! Als tandenknarsen de oorzaak is van gebitsslijtage, dan heeft tandarts implantoloog Jos Deurloo een unieke aanpak met botox in de kaakspieren. Klik hier voor de pagina over tandenknarsen en kaakklemmen.

Beethoogte herstellen. Naast voorkomen van gebitsslijtage kunnen we de beethoogte weer herstellen met kronen of met composieten. Bij een klein verlies van beethoogte (minder dan 1,5 mm) laten we de natuur zoveel mogelijk zijn werk doen door alleen uw hoektanden te verhogen. Bij een fors verlies van beethoogte kunnen we een totale rehabilitatie toepassen van uw gebit.

Scheefstand van tanden

We letten steeds meer op ons uiterlijk, en onze tanden zijn een belangrijk onderdeel van het gezicht. Scheve tanden kunnen we op verschillende manieren behandelen.

Een beugel is een effectieve manier om te zorgen dat de stand van de tanden boven ten opzichte van onder wordt verbeterd.

Facings zijn plaatjes van composiet of porselein, die op de tanden worden geplakt. Soms moeten de tanden eerst bijgeslepen worden om zo de stand van de facing te verbeteren.

Kronen zijn de meest ingrijpende manier om de stand van tanden te veranderen, omdat dan veel van de bestaande tanden wordt geslepen.

Verkleurde tanden

Roken is de grootste boosdoener bij verkleurde tanden. Maar ook thee, koffie en gekleurde voeding kunnen zorgen voor verkleuring van tanden. Uw tanden verkleuren als u ouder wordt ook van binnenuit.

Gele tanden kunnen witter worden door ze te bleken. In de tandartspraktijk brengen we twee of drie keer 20 minuten een bleekgel aan, waardoor uw tanden duidelijke witter worden.

Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees is te herkennen doordat het gaat bloeden bij poetsen en vooral bij flossen of werken met tandenstokers. Gezond tandvlees bloedt niet! De ontsteking van tandvlees ontstaat door tandplak, dat bacteriën bevat.

Lichte ontsteking van het tandvlees heet “gingivitis”. Dit is te genezen door een goede mondhygiëne, vooral met flosdraad en tandenstokers. Ook uw halfjaarlijkse bezoek aan de mondhygiëniste werkt preventief tegen ontstoken tandvlees.

Ver gevorderd ontstoken tandvlees heet “parodontitis”. Dit is ernstig omdat dan het bot rond de tanden wordt afgebroken. Bij parodontitis is een professionele reiniging van uw gebit nodig om verlies van tanden en kiezen te voorkomen.

Gevoelige tandhalzen

Bij koude of warme dranken. Een tandhals is het gedeelte van de tand dat normaal bedekt is door tandvlees. Tandhalzen kunnen bloot komen te liggen door tandvleesontsteking of een verkeerde manier van poetsen. Ze worden gevoelig door koude of warme of zoete voedingsmiddelen.

Poets met een tandpasta tegen gevoelige tandhalzen en zorg dat een tandvleesontsteking verdwijnt (zie hierboven). Als de gevoeligheid niet verdwijnt, bespreek het dan met onze mondhygiëniste.

Abces

Een abces is een ontsteking van het tandbeen en de zachte kern van een tand of kies. Deze aandoening kan ontstaan als het gebit niet regelmatig wordt onderhouden en tandbederf niet tijdig wordt behandeld.

U herkent een abces aan pijn bij het kauwen of als u drukt op de aangetaste tand. Soms is een röntgenfoto nodig om precies te bepalen waar een abces zich bevindt. Het probleem wordt verholpen met een wortelkanaalbehandeling of een grondige reiniging van het tandvlees.

Slechte adem

Slechte adem of “halitose” wordt meestal veroorzaakt door onvoldoende mondhygiëne en tandvleesontsteking. Soms wordt slechte adem veroorzaakt door bacteriën op de tongrug. We kunnen de oorzaak wegnemen door een ontsteking te verhelpen en met een speciaal antibacterieel mondspoelmiddel.

Zuigfles cariës

Zuigfles cariës ontstaat door vaak en langdurig sabbelen op een flesje met zoete drankjes. U kunt zuigfles cariës bij uw peuter voorkomen door zo snel mogelijk af te stappen van zuigflesjes, door zoete drankjes te vervangen door water en door na het tandenpoetsen ’s avonds geen zoets meer te laten drinken of eten.

De cariës wordt verholpen met een vulling van composiet.

Kaaskiezen

Bij kaaskiezen is de glazuurvorming tijdelijk verstoord, waardoor zwakke verkleurde (kaaskleur) plekken ontstaan in het melkgebit of het blijvende gebit. De oorzaak kan zijn het veelvuldig gebruik van antibiotica door kinderen. Er kunnen makkelijker gaatjes en gevoelige plekken ontstaan. De tandarts kan de aangetaste tanden versterken.

Maak een afspraak bij De kiezel in Noord-Scharwoud: klik hier …